Νέα

Η Νηπιαγωγός και το έργο της

By 1 Ιουνίου, 2021No Comments

“Νηπιαγωγός” μια απλή λέξη μα πόσο σύνθετη στη πράξη.

Η δουλειά αυτή είναι ένα λειτούργημα και όχι επάγγελμα καθώς γίνεται με έμψυχο υλικό, πλάθει και διαμορφώνει ψυχές σε μια ηλικία τόσο ιδιαίτερη και καταλυτική για την μετέπειτα προσωπικότητα των παιδιών!

Αρχικά, η νηπιαγωγός ασχολείται με την εκπαίδευση και την αγωγή των παιδιών της προσχολικής ηλικίας. Φροντίζει για την ψυχοκινητική και νοητική ανάπτυξη των μικρών παιδιών, τα βοηθά να κατανοήσουν βασικές έννοιες αντίληψης του κόσμου που τα περιβάλλει και παράλληλα τα ασκεί στο συντονισμό των κινήσεών τους. Για το σκοπό αυτό δημιουργεί στο χώρο του νηπιαγωγείου ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα για τα παιδιά, χρησιμοποιώντας το παιγνίδι, το τραγούδι,  τη διήγηση, το χορό, τη ζωγραφική, τη χειροτεχνία. Επίσης, παρακολουθεί τα παιδιά την ώρα του παιχνιδιού και του φαγητού, με σκοπό να συνηθίσουν στην τάξη και στην καθαριότητα και να προσαρμοστούν στην ομαδική ζωή.

Το καθήκον του Νηπιαγωγού είναι να βοηθά το παιδί να κατανοήσει την έννοια της ομάδας, να ενταχθεί σε αυτήν, να μάθει να συνεργάζεται, να δημιουργεί και να συναγωνίζεται ευγενικά με τους συνομηλίκους του. Το ομαδικό παιγνίδι, η ατομική δημιουργία, η πνευματική άσκηση και η ψυχαγωγία αποτελούν τα βασικά μέσα που χρησιμοποιεί στην εκπαιδευτική του δραστηριότητα.

Είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί γνώσεις και ικανότητα μετάδοσης αυτών των γνώσεων, ευαισθησία και αγάπη για τα παιδιά.

Επίσης η υπομονή και η ψυχραιμία είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για την αντιμετώπιση πολλών σοβαρών και μη συμβάντων. Γι’ αυτό απαιτεί να έχεις ήρεμο χαρακτήρα και καλή διάθεση.

Κυρίως όμως αυτό που πρέπει να κυριαρχεί σε μια τάξη είναι η αγάπη και αυτή πρέπει να πηγάζει σε κάθε λέξη, σε κάθε πράξη, σε κάθε παιχνίδι. Όταν προσφέρεις αγάπη δημιουργείς μία όμορφη ατμόσφαιρα και έρχεσαι πιο κοντά με τα παιδιά καθώς έτσι τα “ξεκλειδώνεις” και τέλος, μαθαίνεις στα παιδιά την αμοιβαία αγάπη (ανεξαρτήτως φύλλου, χρώματος), τον αμοιβαίο σεβασμό αλλά και την αλληλοβοήθεια.

Αυτό, λοιπόν, θα πει λειτούργημα και πραγματικά όλοι οι νηπιαγωγοί είναι τυχεροί που ασχολούνται με τόσο όμορφες και αγνές ψυχές, γιατί ένα παιδί ξέρει να σε αγκαλιάσει και να σε γεμίσει με αγάπη!

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

ΚΔΑΠ Έκρηξη

Προσφέρουμε σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για τη
δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.

Αίτηση Ενδιαφέροντος