Νέα

Επίδραση της δημιουργικής γραφής στα παιδιά

By 1 Ιουνίου, 2021No Comments

Οι ιστορίες και η φαντασία κατέχουν ισχυρή θέση στην παιδική ηλικία. Η ανάγνωση ενός παραμυθιού αποτελεί άλλωστε αγαπημένη δραστηριότητα των μικρών μας φίλων. Τα παιδιά μέσω της δημιουργικής γραφής μαθαίνουν να εξασκούν τη φαντασία τους και τον τρόπο να χρησιμοποιούν τις λέξεις για να δημιουργούν ιστορίες. Η γραφή χρησιμοποιείται ως ένα δημιουργικό παιχνίδι εξοικείωσης με τον λόγο που οδηγεί τους μαθητές στη γνώση αλλά και στον πειραματισμό , χωρίς το άγχος του λάθους. Μέσα από αυτήν την διαδικασία τα παιδιά είναι σε θέση να αναπτύξουν ικανότητες που θα αποτελέσουν σημαντικά εφόδια για την εξέλιξη τους. Άλλωστε η δημιουργικότητα είναι θεμελιώδης έννοια για τον άνθρωπο. Είναι το κλειδί για την επίλυση προβλημάτων. Ως εκ τούτου, η ενθάρρυνση και η ενίσχυση της δημιουργικότητας με όλα τα δυνατά μέσα είναι εξαιρετικά επωφελής.

Η δημιουργική γραφή είναι επίσης διασκεδαστική για τα παιδιά. Τα παιδιά δοκιμάζουν τον κόσμο των ιστοριών με μεγάλη ένταση. Αυτό τους δημιουργεί ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες του γραπτού λόγου.Συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της στάσης των παιδιών απέναντι στη μάθηση . Ενισχύει την προσοχή, τη μνήμη και την κατανόηση. Η πραγματοποίηση ορισμένων δραστηριοτήτων δημιουργικής γραφής στα παιδιά τους δίνει ένα ευρύτερο λεξιλόγιο. Επομένως, η δημιουργική γραφή μπορεί να βελτιώσει τη χρήση της γλώσσας από τα παιδιά μας, όπως επίσης και να βοηθήσει πολλά παιδιά να αντιμετωπίσουν δυσκολίες τους με τον λόγο και να μην αισθάνονται μειονεκτικά απέναντι στους συμμαθητές τους (π.χ. δυσγραφία, δυσαναγνωσία, ανορθογραφία).

Η δημιουργική γραφή όμως, μπορεί να έχει και ποικίλα ψυχολογικά οφέλη για τα παιδιά μας, όπως και η ενασχόληση με κάθε τέχνη. Οι τέχνες, και κατά συνέπεια και η λογοτεχνία και η ποίηση καλλιεργούν τον ψυχισμό του ατόμου, καθιστώντας τον ικανό να μπορεί να ελέγχει τα συναισθήματά του. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται η λεγόμενη συναισθηματική νοημοσύνη. Συμπεραίνουμε , λοιπόν, ότι η ενασχόληση με τη δημιουργική γραφή, μπορεί να συντελέσει στην ηρεμία του πνεύματος, αλλά και της ψυχής μέσω της διαχείρισης και έκφρασης των συναισθημάτων.Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η δημιουργική γραφή βοηθάει το παιδί να εκφράσει μέσα από τον γραπτό λόγο όλα όσα αισθάνεται και σκέφτεται, όλα όσα βιώνει ή ελπίζει ή φιλοδοξεί να κατακτήσει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του και αποκτά κίνητρα. Αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του και η αυτοεκτίμησή του, γίνεται πιο ώριμος και υπεύθυνος άνθρωπος.

Τέλος, εξάσκηση με την δημιουργική γραφή βελτιώνει τις επικοινωνιακές δεξιότητες των παιδιών καθώς μέσα από την ορθή χρήση της γλώσσας μαθαίνουν να κατανοούν και να αποδίδουν με καλύτερο τρόπο τις σκέψεις τους. Όλα τα παραπάνω δεδομένα μας παρακινούν να συμβάλουμε και να ενισχύσουμε την προσπάθεια των παιδιών να καλλιεργήσουν το γραπτό λόγο. Μπορείτε να ξεκινήσετε με την ανάγνωση ενός παραμυθιού στο οποίο θα γράψετε το δικό σας τέλος θα είναι μια καλή αρχή για να μπείτε στο μαγικό κόσμο της συγγραφής.

 

~ Οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει ένα παραμύθι, και μπορείς να βγάλεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίξεις. ~ Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, 1805-1875, Δανός συγγραφέας παραμυθιών.

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

ΚΔΑΠ Έκρηξη

Προσφέρουμε σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για τη
δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.

Αίτηση Ενδιαφέροντος