Νέα

Οι Φυσικές επιστήμες στην παιδική ηλικία

By 9 Ιουλίου, 2021No Comments
Οι φυσικές επιστήμες στην παιδική ηλικία

Όταν ένα παιδάκι αρχίζει να περπατάει κάνει κάτι που από τη φύση του είναι φτιαγμένο να κάνει. Περιεργάζεται τον κόσμο γύρω του, ανοίγει τα ντουλάπια της κουζίνας, πιάνει καθετί που θα δει, θα το βάλει στο στόμα του, θα σκαρφαλώσει, θα ακούσει ήχους κλπ κλπ. Αυτό μας δείχνει κάτι πολύ σημαντικό : ότι οι άνθρωποι γεννιόμαστε με μία περιέργεια να μάθουμε για τον κόσμο γύρω μας. Άρα τα πειράματα είναι στην φύση του ανθρώπου. Αυτή ακριβώς την περιέργεια έρχονται να τονώσουν, να διατηρήσουν και γιατί όχι να την οδηγήσουν σε ενασχόληση με τις φυσικές επιστήμες . Όχι βέβαια με σκοπό να γίνουμε όλοι πυρηνικοί επιστήμονες ή αστροναύτες.

Ωστόσο, μπορούμε να μάθουμε, τα εξής βασικά τα οποία θα μας βοηθήσουν στην πορεία της ζωής μας σε όλους τους τομείς: Να σκεφτόμαστε μέσα από την παρατήρηση και τον πειραματισμό. Να σκεφτόμαστε λογικά. Να μάθουμε ότι γίνονται λάθη, (ένα πείραμα μπορεί να αποτύχει) αλλά τα λάθη είναι ακριβώς αυτά που θα μας βοηθήσουν να μάθουμε, να διορθώσουμε και να αποδεχτούμε ότι η αποτυχία δεν είναι αποτυχία αλλά η αρχή για κάτι καινούριο. Να καταλάβουμε γιατί είναι σημαντικό να αγαπάμε και να φροντίζουμε το περιβάλλον.

Να μάθουμε ότι με τα χέρια μας μπορούμε να φτιάξουμε κάτι χρήσιμο. Να μην έχουμε φόβο όταν στο σχολείο θα ξεκινήσουμε φυσική και χημεία γιατί θα έχουμε ήδη κάνει πειράματα πολλά μέσω του δημιουργικού παιχνιδιού κλπ. Να δούμε την ομορφιά των μαθηματικών, των αριθμών εκτός κλασσικής τάξης σχολείου και διαγωνίσματος. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμα οφέλη.

Πότε ξεκινάει ένα παιδάκι την ενασχόληση; Όσο και αν φαίνεται παράξενο η πρώτη επαφή με την επιστήμη, αρχίζει πολύ νωρίς χωρίς να καταβάλουν οι γονείς χρήματα και ιδιαίτερη προσπάθεια. Αρκεί να φέρνουν το παιδάκι σε επαφή με εμπειρίες… το χεράκι ενός μικρού παιδιού μέσα σε χώμα, λάσπη, πετρούλες του δίνει την πρώτη γνώση για τη διαφορετικότητα των υλικών, σύνθεση, άρωμα κλπ.

 

Συμπερασματικά, δύναται να υποστηρίξουμε ότι η ενασχόληση με τα πειράματα έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά. Κάνοντας πειράματα, τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν, αποκτούν τις πρώτες γνώσεις τους πάνω στη φυσική, εξασκούν τις κινητικές τους δεξιότητες και παράλληλα διασκεδάζουν. Πολλά πειράματα μπορούν να γίνουν εύκολα, γρήγορα με απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Η γνώση είναι δίπλα μας αρκεί να ψάξουμε να την βρούμε.

 

Η γνώση είναι δύναμη.

Ρότζερ Μπέικον, Φιλόσοφος

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

ΚΔΑΠ Έκρηξη

Προσφέρουμε σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για τη
δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.

Αίτηση Ενδιαφέροντος