Νέα

Τα Οφέλη του Ταεκβοντό

By 17 Ιουνίου, 202024 Ιουλίου, 2020No Comments

Το Tae kwon do είναι η πιο δημοφιλής κορεάτικη πολεμική τέχνη και το εθνικό σπορ της Κορέας. Είναι από τις πιο διαδεδομένες πολεμικές τέχνες παγκοσμίως και από το 2000 έγινε επίσημο Ολυμπιακό άθλημα. Βασική αρχή του Tae kwon do είναι η πειθαρχία και η αυτοσυγκέντρωση, οι οποίες βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά, γι αυτό και καλλιεργούνται συνεχώς στην προπόνηση από αυτούς που ασκούν το άθλημα. Αν και το Tae kwon do διδάσκει και τη χρήση χεριών στη μάχη, τόσο ως μέσο άμυνας όσο και επίθεσης εν τούτοις είναι μια πολεμική που βασίζεται στις κλωτσιές και γι αυτό είναι από τις ιδανικές πολεμικές τέχνες για όσους έχουν ευλυγισία και όχι δύναμη.

Κυριολεκτώντας Tae Kwon Do σημαίνει, τέχνη των ποδιών και των χεριών (Tae = πόδια, Kwon = χέρια, και Do = φιλοσοφία, μέθοδος, τέχνη).

Η χρήση των ποδιών σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με άλλες πολεμικές τέχνες, το κάνει πιο αποτελεσματικό, διότι τα πόδια και πλέον ισχυρά είναι, αλλά και μεγαλύτερη εμβέλεια έχουν, απ’ ότι τα χέρια.

 

Οι αρχές του Tae kwon do, όπως τις κατέγραψε ο ιδρυτής του αθλήματος CHOI HONG HI μέσα στην εγκυκλοπαίδεια του Tae kwon do, που ο ίδιος έγραψε, είναι οι εξής:

Ευγένεια (Ye Ui)
Ακεραιότητα (Yom Chi)
Επιμονή (In Nae)
Αυτοέλεγχος (Guk Gi)
Ακατάβλητο Πνεύμα (Baekjul Boolgool)

Η επιτυχία η αποτυχία της εκπαίδευσης στο Tae kwon do εξαρτάται από το πώς κάποιος τηρεί και εφαρμόζει τις αρχές του Tae kwon do, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν ως καθοδηγητές για όλους τους σοβαρούς μαθητές της τέχνης αυτής.

 

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ TAE KWON DO ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το tae kwon do δεν είναι απλά μια τέχνη αυτοάμυνας ή μια μέθοδος καταστολής του αντιπάλου. Το Tae Kwon Do αναπτύσσει όλες τις φυσικοκινητικές ικανότητες του μαθητή όπως: την ισορροπία, την ταχύτητα, την δύναμη, την ευλυγισία, την αντανακλαστική ικανότητα, καθώς επίσης, προσδίδει αρμονία και ρυθμό στο σώμα του μαθητή, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει τα μέγιστα στην πνευματική ανάπτυξη.

 

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ TAE KWON DO ΩΣ ΗΘΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ

Το Tae Kwon DO είναι ένα ιδιαίτερα δυναμικό άθλημα, είναι μια αποτελεσματική τέχνη αυτοάμυνας, είναι όμως παράλληλα, μια τέχνη με ιδιόμορφο ηθικό προσανατολισμό που δεν αποκτάται με την απλή εξάσκηση. Ίσως φανεί περίεργο που μια τέχνη, η οποία αναπτύσσει στον μαθητή ικανότητες καταστολής και συντριβής του αντιπάλου, προάγει έναν καλό και ηθικό χαρακτήρα και μια συμπεριφορά εξαιρετικά ήπια, μέσω της εκμάθησης του.

 

Η προπόνηση στο tae kwon do δεν έχει μόνο γυμναστικό χαρακτήρα. Μέσα από την προπόνηση ο αθλητής βγάζει στην επιφάνεια όλες τις αρετές του, ενώ ταυτόχρονα :

Μαθαίνει να πειθαρχεί σε κανονισμούς
Μαθαίνει να σέβεται τον δάσκαλο και τους συμμαθητές του
Μαθαίνει να αξιολογεί τον εαυτό του
Μαθαίνει να αγωνίζεται με δίκαιο τρόπο
Μαθαίνει να αναγνωρίζει την ανωτερότητα του αντιπάλου
Μαθαίνει να προσπαθεί να πλησιάσει το τέλειο
Μαθαίνει να δίνει “χείρα βοηθείας” μέσα και έξω από την αίθουσα προπόνησης
Μαθαίνει να επιτυγχάνει μέσα από σκληρή και επίμονη προσπάθεια
Μαθαίνει να μην τα παρατάει μετά από μια αποτυχία
Μαθαίνει να δέχεται αξιοπρεπώς την ήττα
Μαθαίνει να μην κομπάζει στις επιτυχίες
Μαθαίνει να σέβεται την ιεραρχία(μικρές – μεγάλες ζώνες)
Μαθαίνει να είναι ταπεινός (όχι δουλοπρεπής).
Ψυχολογικά οφέλη της εξάσκησης του tae kwon do

 

Υπό την έννοια της προσωπικής έκφρασης και του ελέγχου της επιθετικότητας το tae kwon do αποτελεί τον ιδανικό τρόπο να χαλαρώνει κάποιος από το άγχος της καθημερινότητας. Οι πιέσεις που δέχεται ο σύγχρονος άνθρωπος είναι τεράστιες. Το άγχος και η ένταση κυριαρχούν στην ζωή του και δυστυχώς συνήθως εκτονώνετε με λάθος τρόπο. Με την εξάσκηση στο tae kwon do και λόγω του δυναμικού χαρακτήρα του, μετατρέπουμε όλη αυτή την εσωτερική ένταση σε παραγωγική ενέργεια, ξεσπάμε με απλά λόγια, με αποτέλεσμα μετά την προπόνηση να επέρχεται μια τέλεια εσωτερική ηρεμία.

Το tae kwon do δημιουργεί στον μαθητή ένα έντονο συναίσθημα αυτοεπιβεβαίωσης όταν αντιλαμβάνεται πως περνώντας ο καιρός προοδεύει όλο και περισσότερο.

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

ΚΔΑΠ Έκρηξη

Προσφέρουμε σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για τη
δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.

Αίτηση Ενδιαφέροντος