Νέα

Το θεατρικό παιχνίδι στη ζωή των παιδιών

By 14 Ιουνίου, 20219 Ιουλίου, 2021No Comments
Theatriko Paixnidi

Ένα παιδί μαθαίνει τον κόσμο με το να παρακολουθεί και να επαναλαμβάνει τα πράγματα που κάνουν οι γύρω του. Ο καλύτερος τρόπος μάθησης είναι το παιχνίδι. Γι’ αυτό, κατά κύριο λόγο, το μαθησιακό πλαίσιο του νηπιαγωγείου στηρίζεται στο παιχνίδι. Παίζουμε παιχνίδια που επιτρέπουν σε ένα παιδί να επιλέγει και να αποφασίζει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνει κάτι. Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια είναι το θεατρικό παιχνίδι όπου με αυτό τα παιδιά έχουν όλο και  περισσότερο χρόνο να παίξουν, να επικοινωνήσουν και να εκτονωθούν μέσα από αυτό.

Το θεατρικό παιχνίδι είναι μια βιωματική δραστηριότητα, όπου τα παιδιά μέσα από την μίμηση, τη κίνηση, τη μουσική εκφράζονται και επικοινωνούν με ένα διαφορετικό τρόπο.

Το παιδί μπορεί να εκφραστεί δημιουργικά και να ενισχύσει τη σκέψη του, τα συναισθήματα του και τη φαντασία του. Μέσα από το  θεατρικό παιχνίδι προσεγγίζεται και αναλύεται η ανθρώπινη συμπεριφορά.

Τα παιδιά μαθαίνουν να έρχονται σε επαφή με καταστάσεις από την καθημερινότητα τους.

Μέσα από τη δημιουργία μιας ιστορίας συνειδητοποιούν τα όρια της φαντασίας και του πραγματικού. Το θεατρικό παιχνίδι ταυτίζεται με τη δραματοποίηση ή τη δημιουργία φανταστικών καταστάσεων και τη δράση μέσα σε αυτές.

Η έμφαση δίνεται περισσότερο στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα.

Αναπτύσσουν διάφορες ικανότητες, όπως κοινωνικότητα, σεβασμό, δημιουργικότητα, αίσθημα ευθύνης, συνεργασία, πρωτοβουλία ενώ καταφέρνουν να  επικοινωνούν, να μοιράζονται, να καταλαβαίνουν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν και να αναπτύσσουν σταδιακά τη δυνατότητα της αυτοέκφρασης (λεκτικής και μη λεκτικής)  και του αυτοέλεγχου των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς τους.

Έπειτα διασκεδάζουν και παράλληλα ενισχύεται η αισθητική καλλιέργεια, η γλωσσική ανάπτυξη, η ψυχική εκτόνωση, η καταπολέμηση της δειλίας και κατά επέκταση τονώνεται η αυτοπεποίθηση τους.

Σκοπός του θεατρικού παιχνιδιού είναι να βοηθήσει τα παιδιά να οργανώσουν δημιουργικά και να εξωτερικεύουν τις προσωπικές τους εμπειρίες, ιδέες και συναισθήματα.

Εκεί τα παιδιά λειτουργούν σαν να είναι κάποιος άλλος, μπορούν να κρυφτούν πίσω από το ρόλο και να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις εντελώς διαφορετικά απ’ ότι συνήθως.

Έτσι, τα παιδιά θα γνωρίσουν πρώτα από όλα τον εαυτό τους μέσα στην ομάδα και θα μάθουν έτσι να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά με τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας.

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

ΚΔΑΠ Έκρηξη

Προσφέρουμε σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για τη
δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.

Αίτηση Ενδιαφέροντος